KaminCentrum
värme från kamin eller solluftfångare
Välkommen till KaminCentrum

christer@
kamincentrum.com
0415-13130, 0733-200630
Måndag-Fredag 9-18
Lördag 10-12

Märken
Andra länkar

Frågor och Svar

Fråga: Vilken kamin/insats ska jag ha?
Svar : Det beror på vad du vill använda den till, som huvudvärmekälla, som stötta till annan värme eller bara som mysvärme.
Gjutjärnskamin/kassett - Rustikt och tungt. Det tar lång tid att värma upp gjutjärn, men sedan tar det lång tid för det att bli kallt också. Man kan elda på ganska bra.
Täljstenskamin - Täljstenen är lika bra på att hålla och sprida värme länge som gjutjärnet. Men den ska vara ganska tung om man ska få någon bra effekt.
Cortenstålkamin - Om man behöver ha en värmekälla som kommer igång snabbt är cortenstål bra. Den svalnar också fort. Man kan ska inte elda på för häftigt för då kan cortenstålet slå sig och kaminen fungerar inte så effektivt längre.
Vattenmantladkamin - Den ser ut som en vanlig kamin men den har en tank med vatten inbyggt. När man sedan eldar värms vattnet upp och kan sedan överföras till t.ex. befintliga vattenburna element
Murspis - Det är färdiga konstuktioner i betongblock eller sipporexkassett som muras upp och sedan sätts en kassett in. Man kan påverka utseendet på murspisen väldigt mycket själv om man vill.
Kakelugn - Den kommer som en färdig byggsats. Kakelugnar ger en längre och mjukare värme. Man bör elda kontinuerigt för att få bästa effekt i uppvärmning.

Fråga: Behövs bygglov?
Svar : Nej, endast bygganmälan. Som du kan ladda ner här

Fråga: Vi har ingen skorsten, vad ska vi ha, mura eller rostfritt stål?
Svar : Rostfritt är snabbt och enkelt att montera. Det tar en till tre dagar för installation. Murning tar längre tid.
Funktionen är den samma för de olika typerna. Vilket man väljer beror mest på plats, tycke och smak.

Fråga: Monterar ni kaminer/insatser?
Svar : Ja, vi ordnar så att installationen är fackmässigt gjord och godkännd av sotaren.

Fråga: Kan jag få kaminen på avbetalning?
Svar : Vi sammarbetar med Resurs finans och Wasa kredit AB och kan redan i butiken ansöka om ett lån via dem. Det kan också löna sig att be om en offert och gå till banken och fråga om man kan få höja huslånet. Banken ser en kamin som en värdeshöjande investering.

Fråga: Kan jag elda vad som helst?
Svar : Nej, man ska INTE elda med pappkartonger, mjölkkartonger och byggavfall med färg och plast för det fördärvar eldstaden för det blir för varmt. Det spelar ingen roll vilken typ av kamin/kassett man har valt.

Fråga: Rotavdrag - kan jag utnyttja det?
Svar : Ja om du behöver få någonting monterat, rotavdraget (ROT) är 50% av arbetskostnaden på minimum 1000:- och maximum 100 000:- / ägare av fastigheten för arbetskostnaden. Är man två ägare kan man få göra 50% avdrag på upp till 200 000:- av arbetskostnaden. Avdraget gäller bara arbetskostnad, inte reseersättning och material och bara privatpersoner. Ytterligare information kan du hitta på vår alfabetiska lista över
rot avdrag eller på rotavdrag.se och på regeringen.se.

Fråga: Kan jag beställa reservdelar och få dem skickade till mig?
Svar : Visst kan du det. Vi skickar över hela landet. Kontakta oss för fraktkostnad.

Morsös miniatyr kaminer att ha som leksak eller prydnad.